Tegemoetkoming voor rookmelders voor doven en slechthorenden

Sinds 1 januari is het verplicht om op elke verdieping in je woning een rookmelder te hangen. Slechthorenden en doven horen gewone rookmelders niet, daarom bestaan er speciale rookmelders die lichtflitsen geven. Deze kosten echter tien maal de prijs van een gewone rookmelder. Voor doven en slechthorenden kost deze nieuwe maatregel dus veel geld. Linda Van Waeg signaleerde dit aan Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V), die dit in het parlement aankaartte bij minister van Welzijn Wouter Beke. Minister Beke heeft hier nu een oplossing voor uitgewerkt.

Gazet van Antwerpen bracht de getuigenis van Linda Van Waeg in de krant. Hieronder kan je het artikel lezen.

Mechelse wijst op ‘vergetelheid’ in wet: “Wat ben je met een rookmelder als je doof bent?”

Ward Bosmans

Iedere woning in Vlaanderen moet sinds 1 januari een rookmelder hebben op elke verdieping. Het lijkt er echter op dat bij het invoeren van de maatregel niet werd nagedacht over hoe dat dan in zijn werk gaat bij doven en slechthorenden, want zij horen het alarmsignaal natuurlijk niet. De Mechelse Linda Van Waeg (65) maakt de beleidsmakers daar attent op.

Linda Van Waeg is ‘progressief slechthorend’. Dat betekent dat ze sinds haar 20ste alsmaar minder hoort. Zij zag de bui al hangen. “Er zijn wel systemen die geschikt zijn voor ons. Dat zijn dan toestelletjes die heel sterke lichtflitsen geven. Zij zijn verbonden met een centraal geplaatste rookmelder, maar bijvoorbeeld ook met de deurbel en zelfs een babyfoon. Ik heb in elke kamer zo’n toestel staan. Van zodra het een impuls krijgt, begint het te flitsen. Die flitsen zijn zo sterk dat je er ’s nachts zelfs van wakker wordt”, legt Linda uit.

Maar … een gewone rookmelder kost amper 20 euro. Een rookmelder specifiek voor doven en slechthorenden kost al vlug 210 euro, dus tienmaal zoveel. Als je weet dat er in mijn huis vier verdiepingen zijn, dan loopt de prijs van die maatregel wel heel hoog op. Wanneer hij is aangesloten op zo’n draadloos systeem met lichtflitsen, is het iets goedkoper.

Beeld: Gazet van Antwerpen

Hoe betaal je zoiets? Met die vraag ging Linda Van Waeg aankloppen bij Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). Die stelde de vraag aan bevoegd minister Wouter Beke (CD&V). De minister liet aan Linda weten dat er een oplossing gevonden werd. “Door de uitbreiding van het aantal vergoedbare rookmelders via de refertelijst kan zowel een gemiddelde Vlaamse eengezinswoning (vier rookmelders) als een appartement (één à twee rookmelders) voorzien worden van rookmelders. De nieuwe, uitgebreidere regeling werd ingevoerd in overleg met de expertwerkgroep Gehoor en de Permanente Werkgroep Hulpmiddelen die beide adviseren over het hulpmiddelenbeleid voor doven en slechthorenden.

Tegemoetkoming voor rookmelders?

Linda Van Waeg is tevreden met de reactie van de minister. “Maar of ik nu daadwerkelijk een tegemoetkoming krijg, dat is mij nog niet helemaal duidelijk”, reageert ze. Op het kabinet van minister Beke bevestigen ze dat doven en slechthorenden vanaf 1 januari bij het VAPH (Vlaams Agentschap voor personen met een handicap) een aanvraag kunnen doen voor maximum vijf rookmelders bij hun bestaand signaleringssysteem. Als alternatief kunnen ze kiezen voor het rookmeldersysteem met lichtflitsen en trillingen dat los van een uitgebreid signaleringssysteem werkt.

Een tiental jaar terug lag de Mechelse ook al aan de basis voor de invoering van een sms-nooddienst voor slechthorenden. Diensten, zoals politie en brandweer, waren toen enkel telefonisch bereikbaar, wat een nachtmerrie is voor doven en slechthorenden. Linda werd in 2010 door het tijdschrift Libelle daarvoor zelfs genomineerd voor ‘Libelle-vrouw van het jaar’. “Ach, ik ben absoluut niet bezig met politiek, maar ik zet mij graag in voor de belangen van mijn lotgenoten die door niemand vertegenwoordigd worden. Gelukkig leven wij in een wereld waar je als gehoorgestoorde volwaardig kan deelnemen mits een paar hulpmiddelen, sms, goede hoorapparaten, systemen om een bel te laten flitsen, enzovoort.”

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *