fbpx

In de nacht van zondag op maandag werd er brand gesticht in een oud woon-zorgcentrum in Bilzen dat in de toekomst zal fungeren als asielcentrum. Gelukkig vielen er geen gewonden, de schade aan het gebouw is echter aanzienlijk. De voorbije weken vonden er reeds protestacties plaats tegen de opening van het asielcentrum en de komst van 140 asielzoekers, 140 mensen die op zoek zijn naar een veilig onderkomen. Het onderzoek naar de brandstichters en het motief hiertoe loopt nog. Het valt voorlopig niet uit te sluiten dat de brandstichting verband houdt met een poging tot de opening van het asielcentrum te dwarsbomen.

Brandstichting: actie van haat, ook politici niet onschuldig

Ik ben geschokt door deze actie. Dit is een actie van onverdraagzaamheid. Dit is een actie van haat. Tegelijkertijd – en dat is erg en veelzeggend –  verbaast dit mij niet. De toon, in de samenleving én in de politiek, verhardt. Mensen worden ontmenselijkt. De andere groep, hier asielzoekers, worden als minderwaardig gezien en niet meer als mens beschouwd.

Harde reacties op sociale media teken van polarisering

De reacties op sociale media en nieuwssites in navolging van de brandstichting zijn verontrustend. Zo zijn er vele reacties die de brandstichting toejuichen of zelfs melden dat de brandstichting beter had plaatsgevonden op een moment dat de asielzoekers hier reeds verblijven. Deze brandstichting en de reacties die hierop volgen, kunnen gezien worden als een te verwerpen gevolg van een toenemende polarisering in de samenleving.

Preventie nodig

Hier moeten we waakzaam voor zijn. Deze keer vielen er immers geen gewonden, volgende keer mogelijks wel. Daarom ondervroeg ik minister van Samenleven Bart Somers naar wat hij van plan is rond de preventie van polarisering en radicalisering in het algemeen, en radicalisering tegen nieuwkomers in het bijzonder. Mijn vraag aan de minister kan je hier(boven?) bekijken. Het volledige debat, met de reactie van de minister en tussenkomsten van andere parlementsleden, vind je hieronder.

‘Falend’ asielbeleid?

Tijdens het debat werd er gesproken over een grote instroom van asielzoekers, die het nodig maakt om extra asielcentra te voorzien. Ook spraken sommigen over het falend asielbeleid. Ook hier wil ik graag op reageren. Het is onze plicht als samenleving om mensen op de vlucht een menswaardige opvang te bieden. Deze nieuwkomers burgeren zich in, leren de taal en integreren zich, daar maakt de nieuwe Vlaamse regering extra werk van. Zo hebben deze nieuwkomers een plaats in onze samenleving.

Wie hier géén plaats heeft, zijn de brandstichters en haatzaaiers. Wat de noodzaak van nieuwe asielcentra betreft: dit heeft minder te maken met de instroom van nieuwe asielzoekers, maar voornamelijk met de vertraagde uitstroom uit de centra. Dit is te wijten is aan een vertraging bij de asielinstanties (DVZ en CGVS) in de behandeling van de aanvragen door een daling van het personeelsbestand, waardoor asielzoekers gemiddeld 15 tot 16 maanden in de centra verblijven, i.p.v. ‘normaal’ 9 maanden. De beslissing voor minder personeel werd genomen door toenmalig staatssecretaris Theo Francken. Het is dus ironisch dat net hij spreekt over een falend asielbeleid. Falend asielbeleid? Ja dus, maar net door de beslissingen van Theo Francken.

Positief signaal

Gelukkig zien we ook positieve signalen, zoals de reactie van de eigenaars van het asielcentrum, die vastberaden zijn om door te zetten. Omdat zij dit zien als hun menselijke plicht. Of de 25 vrijwilligers in Bilzen die zichzelf hebben aangeboden om te helpen bij de herstellingen aan het pand. Dit is het warme Vlaanderen waar wij voor staan.

Zie ook het artikel met mijn opmerking in De Morgen.

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *