fbpx

De eenzijdige militaire acties van Turkije tegen de Koerden in Syrië moeten internationaal veroordeeld worden. Niet enkel in woorden, ook in acties. Over de interventie in Syrië kwam ik tussen in het NAVO-parlement. Daarnaast diende ik mee een resolutie in in het Vlaams parlement.

Van vrijdag 11 tot maandag 14 oktober vond de parlementaire vergadering van de NAVO plaats in Londen. Als Senator maak ik deel uit van de Belgische delegatie. Ik volg voornamelijk de werkzaamheden op in de commissie Civiele Dimensie van Veiligheid op. Uiteraard kwam – zowel tijdens de commissie als tijdens de plenaire vergadering – de eenzijdige militaire actie van Turkije in Syrië uitgebreid aan bod.

Terugtrekking Amerikaanse troepen uit Syrië

Even korte samenvatting van de situatie in Syrië. Op 6 oktober kondigde Amerikaans president Trump aan zijn troepen terug te trekken uit het Noordoosten van Syrië, wat de weg vrijmaakte voor een Turkse militaire aanval op de Koerden, die de controle hebben in de regio. De Koerden waren de afgelopen jaren een belangrijke bondgenoot van de alliantie tegen IS, geleid door de Verenigde Staten. Op 9 oktober ging Turkije vervolgens over op een unilaterale militaire actie in Syrië. De verantwoording van Turkije hiervoor is dat het een veiligheidszone wil creëren om (een deel van) de 3,6 miljoen vluchtelingen die het opvangt daar te hervestigen.

Resultaat: humanitaire crisis

Het gevolg van deze eenzijdige actie is een grote humanitaire crisis. Momenteel zijn reeds meer dan 100.000 mensen uit de regio op de vlucht en vielen er vele burgerslachtoffers. IS-strijders en -aanhangers ontsnappen uit de (door de Koerden bewaakte) gevangenissen, waardoor IS weer kan heropleven en deze IS-militanten een grote (internationale) bedreiging kunnen vormen. Indien deze IS-aanhangers in handen van Turkije vallen, waarschuwde president Erdogan reeds dat hij hen zou terugsturen naar hun land van oorsprong. De regio dreigt ook verder te destabiliseren.

Orry in het NAVO-parlement

Ik heb dit aangekaart in de commissie van het NAVO-parlement. Het staat buiten discussie dat Turkije een belangrijke NAVO-lidstaat is en een grote bijdrage heeft geleverd in het terugdringen van IS. Turkije speelt daarenboven een onmiskenbaar grote rol in de vluchtencrisis door miljoenen vluchtelingen op te vangen. Maar dit mag de internationale gemeenschap er echter niet van weerhouden om de eenzijdige, militaire actie te veroordelen. Enkel woorden blijkt weinig indruk te maken in Ankara. Daarom heeft onze Belgische delegatie in de plenaire vergadering, bij monde van delegatieleider Francken, opgeroepen om aan de NAVO-raad te vragen om actie te ondernemen tegen Turkije op basis van Artikel 4 van het NAVO-verdrag m.b.t. de territoriale integriteit van Syrië. Ook NAVO-parlementsvoorzitter Madeleine Moon heeft hiertoe opgeroepen.

Orry in de commissie Civiele Dimensie van Veiligheid in het NAVO-parlement

Resolutie interventie Syrië in Vlaams parlement

Vanuit Vlaanderen is er ook scherp gereageerd op de acties van Turkije. Tijdens de plenaire vergadering van 16 oktober heeft het Vlaams parlement een resolutie die ik mee indiende goedgekeurd die de acties veroordeelt, de Belgische overheid en de Europese Unie oproept om economische sancties te nemen en om de toetredingsprocedure van Turkije om lid te worden van de EU op dit moment stop te zetten. En vooral: om op alle niveaus stappen te zetten om de escalatie van het geweld te stoppen, humanitaire hulp te garanderen en de vredesgesprekken – inclusief betrokkenheid van de Koerden – te hervatten.

Lees hier de resolutie die ik mee opstelde en die goedgekeurd is door het Vlaams parlement (volgt binnenkort).

Wil je weten waarom Orry internationale aangelegenheden belangrijk vindt? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *