fbpx

Op 9 mei is het Europadag. Dan vieren we de Schumanverklaring die de start was van Europese samenwerking. Dit Europa brengt al 69 jaar vrede en welvaart. Aan deze samenwerking danken we onder meer het vrij verkeer van personen en goederen, de euro, Erasmus, etcetera. Een totaal pakket van economische, sociale en culturele verrijking. Onze toekomst is Europees.

Maar dan moeten we Europa ook verder hervormen. Na decennia van uitbreiding in de breedte, is het nu ook tijd voor een uitbreiding in de diepte. Is een Europa van twee snelheden onafwendbaar? Welke richting willen we uit: een supranationale EU, of één van de lidstaten?

Ik kies voor dat eerste. Een federaal Europa. Enkel door Europese samenwerking kunnen Europese landen een rol van betekenis spelen in de wereld. In tijden van globale uitdagingen, is terugplooien op jezelf geen optie.

Maar meer nog dan de instituties, moet het gaan over wat Europa door het beste beleid kan betekenen voor haar burgers. De Britse politicoloog Mark Leonard vat het goed samen:

“Het geniale van Europa is dat het blijft proberen. En uit iedere tegenslag is het sterker naar voren gekomen. De Europese integratie zal steeds meer veranderen in een toenemende zoektocht naar het beste beleid: de beste ziekenhuizen, de creatiefste scholen, de efficiëntste maatregelen tegen criminaliteit. De Europese Unie is een laboratorium waarin de democratie opnieuw wordt uitgevonden”

Mark Leonard

Wil je weten welke thema’s Orry behartigt van uit het Vlaams parlement? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *