fbpx

Jeugdbewegingen die op zomerkamp gaan, doen vaak beroep op de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK) van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz en deze Vlaamse regering hebben de voorbije jaren veel geïnvesteerd in de aankoop van tenten om de stock op peil te houden en uit te breiden. Toch weten verschillende jeugdbewegingen nog niet of ze wel voldoende materiaal ter beschikking zullen hebben om hun zomerkampen te organiseren. Daarover ondervroeg ik minister Gatz in het Vlaams parlement.

Met het masterplan Bivakplaatsen beloofde de minister om de stock van de tenten elk jaar minstens op peil te houden. In totaal werd er deze legislatuur 1,9 miljoen euro besteed aan de aankoop van nieuw tentenmateriaal. Dit is een recordbedrag waarmee de Vlaamse regering deze belofte inwilligde. Nooit eerder zullen er zoveel tenten uitgeleend worden als nu. Toch kijken verschillende jeugdbewegingen op tegen een tekort aan tenten door het stijgende aantal leden. Dit is zeker het geval in de piekperiode van 15 juli tot 15 augustus.

Onlangs publiceerde Defensie een oproep op Facebook. Defensie kondigde hiermee aan dat ze ongebruikte tenten in grote loten (meerdere tenten dus) en tegen opbod zal verkopen. Daarom vroeg ik aan de minister of hij overwoog om tenten van Defensie aan te kopen voor de Uitleendienst. Vaak komt Defensie immers tussen indien er tekorten zijn bij de uitleendienst. Dan biedt Defensie haar stock tenten aan om de tekorten aan te vullen. Volgens minister Gatz is het echter niet mogelijk om deze overstock zelf aan te kopen. Het gaat hier immers om andere types tenten dan degene die de uitleendienst aanbiedt. Qua opvolging en herstellingen lukt dit daarom niet.

Aanvullend engagement

Daarom vroeg ik de minister om aan te dringen bij Defensie om een groepsaankoop of een apart verkoopmoment voor de jeugdbewegingen te organiseren i.p.v. een verkoopmoment van loten per opbod. Een individuele jeugdbeweging kan immers geïnteresseerd en geholpen zijn door de aankoop van enkele eigen tenten. Maar de aankoop van een groot lot met vele exemplaren is dan weer niet op maat van deze jeugdbewegingen.

Ook N-VA, Groen en Sp.a steunden mijn oproep aan de minister. Minister Gatz antwoordde dat hij dit engagement wilde aangaan. Naast de recordinvesteringen in kampeermateriaal, kunnen we zo het tekort aan tenten voor de zomerkampen hopelijk opvangen.

Wil je de volledige vraag en antwoord zien? Kijk hier.

Wil je weten waarom Orry jeugdthema’s belangrijk vindt? Kijk hier.

Categorieën: Jeugd

Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *