fbpx

Sinds een oproep van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) aan jeugdverblijven om in tijdelijke opvang voor asielzoekers te voorzien, bieden verschillende Vlaamse jeugdverblijven tijdelijke noodplaatsen voor minderjarige asielzoekers en vluchtelingengezinnen met kinderen aan. De jeugdverblijven voorzien deze tijdelijke opvang tot er plaats vrijkomt in een gewoon opvangcentrum. Het gaat om gesubsidieerde private jeugdverblijven die aangesloten zijn bij de koepelorganisatie CJT en om drie sites die eigendom zijn van de Vlaamse overheid (Destelheide Dworp, Hanenbos in Beersel en Hoge Rielen in Kasterlee) en uitgebaat worden door de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ).

744 noodplaatsen in jeugdverblijven

In totaal gaat het om 744 beschikbare noodplaatsen, zo antwoordt minister Dalle op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (cd&v). “De domeinen Destelheide en Hanenbos voorzien 60 bedden, de Hoge Rielen 124 slaapplaatsen, en nog eens 560 noodplaatsen verspreid over acht huizen gelegen in Bredene, Mesen, Heuvelland, Merelbeke, Zele, Bekkevoort, Oudsbergen en Kinrooi” antwoordde minister Dalle.

Vanuit rechtse partijen kwam er snel kritiek op de oproep tot noodplaatsen van minister Dalle. Zij vreesden dat de jeugdverblijven aangeboden capaciteit voor de jeugdsector zou moeten intrekken. Deze bezorgdheid blijkt ongegrond. “Bij ADJ diende de aangeboden capaciteit niet verminderd of ingetrokken te worden. Ook wat de particuliere jeugdverblijven betreft geeft CJT aan niet op de hoogte te zijn van weigeringen. De opvang vindt ook plaats op momenten waarop de meeste huizen leegstaan. De periodes zijn bovendien verschillend gekozen per jeugdverblijf afhankelijk van de bezettingskalenders” aldus minister Dalle.

Geen incidenten

In de commissie Jeugd van het Vlaams Parlement van 5 oktober 2023 voorspelde Vlaams Belang overlast door asielzoekers. Vandaag blijkt dat er bij geen enkel jeugdverblijf een incident gesignaleerd is.

Ons land wordt geconfronteerd met een opvangcrisis. Op dat moment kan je twee zaken doen. Ofwel alles doen om ervoor te zorgen dat asielzoekers, zeker families met kinderen, niet op straat moeten slapen. Ofwel angst voor asielzoekers aanwakkeren. De Vlaamse jeugdverblijven en minister Dalle deden het eerste. We zien een jeugdsector die zeer solidair is met mensen die opvang zoeken, en dat alles zonder incidenten” besluit cd&v-parlementslid Van de Wauwer.

Bron foto: https://nl.freepik.com/vrije-photo/gelukkige-vriendensilhouetten-die-op-zonsondergang-springen_13870660.htm#query=jeugd&position=4&from_view=search&track=sph&uuid=de310d81-8d9a-4d9e-93dd-ce6c08a12937

Lees hier meer over initiatieven van Orry rond Jeugd of rond Diversiteit en Gelijke Kansen.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *