fbpx

In Vlaanderen volgen 184.000 leerlingen deeltijds kunstonderwijs, beter bekend als de muziekscholen of kunstacademies. De commissie Onderwijs van het Vlaams parlement heeft een ontwerpdecreet van minister Hilde Crevits goedgekeurd dat het deeltijds kunstonderwijs hervormt. “Dit moet de 168 academies en de 184.000 leerlingen versterken én meer vrijheid geven”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer. Hij licht de veranderingen toe.

“Leerlingen” kan je trouwens ruim interpreteren als iedereen die les volgt aan een kunstacademie, academie voor podiumkunsten of academie voor beeldende kunst. Dit zijn niet enkel jongeren, hoewel binnen de leeftijdscategorie van 6 tot 18 jaar wel 1 op de 6 leerlingen naar een kunstacademie gaat. In de provincie Antwerpen volgen ruim 47.000 mensen deeltijds kunstonderwijs, ofwel 2,63% van de bevolking.

Hervorming

Tot voor kort wachtte het deeltijds kunstonderwijs op een eigen “niveaudecreet”. Zonder een eigen decreet, zou het deeltijd kunstonderwijs geen deel uitmaken van het onderwijs en dus middelen en controle door de onderwijsinspectie krijgen. Dit gebeurt nu wel. De kunstacademies krijgen ook meer dan 3 miljoen euro aan extra middelen, bovenop de bestaande “open-end financiering”. Dit houdt in dat er extra budget volgt voor elke extra leerling. Dit zonder het bestaande inschrijvingsgeld te verhogen.

De academies krijgen ook meer autonomie in wat ze aanbieden en hoe ze dit willen doen. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld al vanaf 6 jaar (in plaats van 8 jaar) woord- en muziekinitiatie volgen. De academies kunnen ook flexibeler de lesuren inbouwen op basis van de wensen van volwassenen die les willen volgen. Verder krijgen academies ook meer creatieve vrijheid, bijvoorbeeld in de keuze voor opdrachten voor examens. De opleidingen worden ook meer toegankelijk en actueel. Zo kan een academie in de toekomst ook opleidingen tot bijvoorbeeld DJ of komedie opnemen in haar curriculum en wordt kruisbestuiving tussen diverse kunstvormen mogelijk. Ben je gepassioneerd door musical, kan je een combinatie woord-dans-muziek volgen. Vroeger moest je hier drie aparte opleidingen voor volgen en dus 3 maal inschrijvingsgeld betalen. Dit is verleden tijd met het nieuwe decreet.

Maatschappelijke verbreding

Extra middelen en aanpassingen aan het curriculum zijn niet de enige veranderingen. Het doel van het nieuwe decreet is ook om een breder publiek aan te trekken door de brug te slaan met basis- en secundaire scholen om de diversiteit aan leerlingen in de scholen ook te laten weerspiegelen in het deeltijds kunstonderwijs, maar ook om leerkrachten uit de kunstacademies in te zetten om het vak muzikale opvoeding te geven in de scholen. Maar ook met het lokale middenveld kan er samengewerkt worden. Denk maar aan de fanfares, koren, muziekkapellen,… die als soort van stage kunnen meegeteld worden in de kunstopleiding.

De kunstacademies en hun leerlingen hebben er jaren op moeten wachten, maar het nieuwe decreet versterkt hen en geeft hen meer vrijheid – niet enkel op creatief vlak. Mij klinkt dat alvast als muziek in de oren!

Wil je weten waarom Orry onderwijs belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *