fbpx

Deze ochtend was ik te gast bij de diploma uitreiking op de Zomerschool van de vrijwilligersorganisatie Meters en Peters. Al sinds 2000 organiseren zij een zomerschool voor 120 kinderen. Deze kinderen zijn allemaal nieuwkomers in België tussen de 6 en 12 jaar. De Zomerschool geeft enerzijds lessen in basiskennis van het Nederlands, maar probeert ook in te zetten op de uitbouw van sociale vaardigheden.

Ruim vijftig vrijwilligers, die ieder één tot meerdere weken voor hun rekening nemen, begeleiden de klassen. Zij bereiden samen een pedagogisch lesprogramma voor. In het team bevinden zich heel wat ervaren leerkrachten. Deze professionals ondersteunen en krijgen de assistentie van gemotiveerde vrijwilligers, waaronder sommige oud-leerlingen van de zomerschool. Ook kan het project elk jaar rekenen op de inzet van studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool.

Meters & Peters gaat ervan uit dat alles met taal te maken heeft. Daarom wordt er verder gegaan dan taallessen. Ook via muziek, spel en sportactiviteiten leren kinderen Nederlands. Men besteedt daarbij ook aandacht aan sociale vaardigheden en het kweken van zelfvertrouwen.

Na ruim een maand zijn de resultaten opmerkelijk. De meeste kinderen vinden vlot hun weg in het Nederlands en kijken enthousiast terug op hun leerperiode. De goede sfeer en duidelijke afspraken leveren hiertoe een belangrijke bijdrage. Vrijwel alle kinderen volgen  het volledige programma: er zijn bijna geen kinderen die afhaken.

Om de Zomerschool feestelijk af te sluiten, werd een grote diploma uitreiking op poten gezet. De eer om deze diploma’s uit te reiken, viel mij te beurt. Bekijk hier het verslag van de ATV.

Eén van de klasjes
Eén van de klasjes van de Zomerschool

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *