fbpx

Op 13 februari 2003 was België het tweede land ter wereld waar het mogelijk werd voor twee personen van hetzelfde geslacht om met elkaar te trouwen. Deze historische wet betekende een belangrijke stap vooruit voor de rechten van holebi’s in België. Een stap vooruit die 15 jaar geleden vanuit de oppositie door CD&V gesteund en mee goedgekeurd werd. Omdat we als partij iedere liefdesrelatie tussen twee personen gelijk behandelen én beschermen.

Deze zomer nog trad Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer in het huwelijksbootje met zijn vriend Steve. “Als jong koppel was het voor ons vanzelfsprekend dat wij zouden trouwen, en we weten dat we ook ooit kinderen zullen hebben. Maar dit is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hier is een lange strijd van holebi-emancipatie aan voorafgegaan, en de politieke moed 15 jaar geleden van verschillende partijen om dit recht te verankeren”, stelt Van de Wauwer.

Steve en ik, en al die andere holebikoppels, hebben het grote geluk om in deze tijd in dit deel van de wereld te wonen. Het is belangrijk om te beseffen welk voorrecht we hebben, en vanuit dit besef ook mee te strijden voor gelijke rechten voor andere minderheden, hier in België maar ook elders in de wereld.

Adoptie

Ook naast het holebihuwelijk hebben de Vlaamse christendemocraten in het verleden meermaals een voortrekkersrol gespeeld. Niet enkel om de rechten van holebi’s te beschermen, maar van de gehele LGBT-gemeenschap.

Zo steunt CD&V homoseksuele koppels die voor een duurzame relatie kiezen in hun wens om kinderen te kunnen adopteren. Daarnaast worden kinderen geboren in een lesbische relatie ook dankzij onze partij mee op gelijke voet geplaatst met kinderen uit een heterorelatie. De echtgenote van de moeder van het kind wordt automatisch meemoeder. Indien het koppel niet gehuwd is, kan de meemoeder het kind gewoon erkennen. Hierdoor werd in 2015 een langlopende adoptieprocedure overbodig.

Verder zijn recent ook de voorwaarden voor een juridische geslachtswijziging gedemedicaliseerd, dankzij minister van Justitie Koen Geens. Zo moeten transgenders die juridisch van geslacht willen veranderen nu enkel nog een administratieve procedure volgen. Het verplicht ondergaan van een medisch ingrepen hoeft niet langer. Transgenders die fysiek het andere geslacht willen aannemen, kunnen de medische ingrepen ondergaan. Maar de verplichting hiertoe valt weg.

Regenboognetwerk

Binnen CD&V houdt het CD&V-regenboognetwerk zich bezig met holebi- en transgenderthema’s. Het netwerk staat open voor alle CD&V-leden met belangstelling rond deze thematiek. Ben je geïnteresseerd in de werking van het regenboognetwerk? Heb je vragen rond een bepaald thema? Stuur dan een mailtje naar regenboognetwerk@cdenv.be en we helpen je zo snel mogelijk verder!

Artikel van CD&V Nationaal

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *