fbpx

Deelnemen aan SMS wedstrijden op de radio kost vaak geld per verzonden SMS. Nochtans verhogen meerdere SMS’en de kans op winst niet. Op vraag van Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer zal de minister van media de VRT vragen om hierover beter te informeren. Zo jagen deelnemers aan SMS-wedstrijden zich niet nodeloos op kosten.

Bij wedstrijden om prijzen of een ‘meet & greet’ te winnen, neemt VRT-radio maar één SMS per GSM-nummer in aanmerking om te kunnen winnen. Tijdens minstens één op de drie wedstrijdoproepen vermelden de presentatoren ook de kostprijs voor deelname. Luisteraars kunnen echter onbeperkt SMS blijven insturen, zonder dat dit de kans op winnen van een wedstrijd vergroot. Elke interactie wordt daarbij aangerekend.

SMS naar VRT

De meeste SMS-acties gebeuren door zenders MNM en Studio Brussel. Bij Radio 1, Radio 2 en Klara zijn deze acties weinig voorkomend. Per jaar haalt de VRT enkele tienduizenden euro uit SMS-acties. Deze inkomsten zijn de jongste jaren in dalende lijn, voornamelijk door interacties via social media en de gratis radio-apps. Elk radionet houdt de persoonsgegevens per wedstrijd bij, maar registreert niet hoeveel SMS’jes er binnenkomen per GSM-nummer.

Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer pleitte in de commissie cultuur van het Vlaams Parlement voor een beperking ter bescherming van de luisteraar: “Hoewel een SMS in principe slechts 50 eurocent kost, kunnen de kosten van herhaald SMS’en hoog oplopen. Om te vermijden dat luisteraars onverwacht tegen hoge kosten aankijken, is het aangewezen dat zij bij meerdere deelnames aan dezelfde wedstrijd een melding krijgen dat de extra SMS’en niet meer worden meegenomen bij het selecteren van een winnaar. Ook het automatisch weigeren van interacties zonder kosten aan te rekenen is een piste die onderzocht moet worden.”

De minister van media engageerde zich om Van de Wauwer’s vraag voor te leggen aan de VRT. Lees meer op De Standaard, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Wil je weten welke thema’s Orry behartigt van uit het Vlaams parlement? Kijk hier.

Categorieën: CultuurVlaams Parlement

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *