fbpx

Donderdag 17 februari 2022 keurde de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams parlement het “fusiedecreet” goed. Voluit: ‘het voorstel van decreet tot hervorming van het beheer van de havengebieden van Antwerpen en Brugge-Zeebrugge’. Dat gebeurde met een kamerbrede meerderheid. Dit bewijst dat het draagvlak voor deze intensieve samenwerking bijzonder groot is. Orry Van de Wauwer (CD&V) diende dit decreet mee in.

Zowel N-VA, CD&V, Open VLD, Vooruit en Groen ondertekenden het decreet. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting het ultieme doel, een geïntegreerde samenwerking tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. De geplande datum voor de officiële fusie is 22 april 2022.

Sterke concurrentiepositie

Het samengaan van beide havens, die heel complementair aan elkaar zijn, zorgt ervoor dat de concurrentiepositie wereldwijd een enorme duw in de rug krijgt. De eengemaakte haven wordt de belangrijkste containerhaven en de grootste voor overslag van voertuigen in Europa. Het wordt ook één van de grootste breakbulkhavens. Bovendien is het de eerste wereldhaven die openlijk de ambitie durft uit te spreken om economie, mens en klimaat te verenigen.

Duurzame haven

Door in te spelen op elkaars sterktes, kan de eengemaakte haven het voortouw nemen in het bouwen van dé duurzame haven van de toekomst. Zo kan de kustligging van Zeebrugge en de Antwerpse industriële cluster gebruikt worden om de Europese leider te worden in de waterstofeconomie. Samen met projecten als CO²-opslag en -hergebruik, gaat de Haven van Antwerpen-Brugge de toekomstige energie-uitdagingen volop aan.

Voordelen fusiedecreet

Vlaams parlementslid en Antwerpenaar Orry Van de Wauwer (CD&V) is tevreden met dit decreet. “Het samengaan van deze havens betekent ook werkgelegenheid. Deze fusie zorgt voor opportuniteiten om één van de grootste werkgevers van Vlaanderen verder uit te breiden. Ook de doelstellingen op vlak van energietransitie en verduurzaming van de havenactiviteiten, gaan we het best kunnen verwezenlijken als gefuseerde havens” besluit Van de Wauwer.

De plenaire vergadering van het Vlaams parlement moet het decreet nog finaal goedkeuren.

Wil je meer weten over het werk van Orry op vlak van Mobiliteit? Klik dan hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *