fbpx

Cd&v Antwerpen ziet liever geen extra snelweg A102 verschijnen tussen de E19 in Ekeren-Merksem en de E313 aan het rondpunt van Wommelgem. Door dit onderdeel van het Toekomstverbond te schrappen wordt minder open ruimte ingenomen en valt een enorme uitgave weg voor de Vlaamse overheid. Volgens Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer valt het nut van deze snelweg te betwijfelen en kan dit vrijgekomen budget ingezet worden om het openbaar vervoer in Antwerpen te verbeteren en extra overkappingen te voorzien.

In 2017 werd het Toekomstverbond afgesloten, een akkoord tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen en de burgerbewegingen (stRaten-generaal, Ademloos en Ringland). Eén van de vier projecten van het Toekomstverbond is het Haventracé. Hierin worden de Liefkenshoektunnel en de noordelijke A12 opgewaardeerd, en een nieuwe snelweg gebouwd tussen de A12/E19 in het noorden en de E313/E34 in het zuiden. Deze snelweg, de A102, loopt door Merksem, Schoten, Deurne naar Wommelgem.

Twijfels bij nut A102

Deze A102 werd inmiddels veelvuldig bestudeerd en maakt momenteel deel uit van het complex project De Nieuwe Rand. Hierin zitten burgerbewegingen, overheden en ontwerpgroepen samen om de leefbaarheid in de brede regio in het noorden en oosten van Antwerpen te verzoenen met de infrastructuurwerken op de A12 noord, A102 en E313. Volgens Vlaams parlementslid en lijsttrekker voor de Antwerpse gemeenteraad Orry Van de Wauwer, is het moment gekomen om een beslissing te nemen over deze A102. In de commissie mobiliteit van het Vlaams Parlement van 19 oktober 2023 pleitte hij om de A102 uit de plannen te schrappen: “Het werk dat door overheden en middenveld wordt uitgevoerd in het complex project De Nieuwe Rand is bijzonder waardevol. De versterking van de A12 noord en E313 Antwerpen-Ranst is essentieel voor een betere mobiliteit. De vele leefbaarheidsprojecten die in de regio werden uitgetekend kunnen enkel een gunstige impact hebben op de regio. Maar over de aanleg van de A102 blijft veel onduidelijkheid bestaan. Is deze wel echt nodig? Waarom wachten tot 2025 vooraleer we een beslissing nemen, als eigenlijk iedereen voelt dat het beter niet is?

Volgens cd&v Antwerpen had de A102 nut gehad indien deze werd aangelegd voor de werken aan het viaduct van Merksem de Antwerpse Ring werden uitgevoerd. Maar als alle infrastructuurwerken zoals nu gepland uitgevoerd worden, valt het nut van de A102 te betwijfelen.

Inzetten op openbaar vervoer en leefbaarheidsprojecten

Van de Wauwer: “Het nut van deze snelweg valt inmiddels sterk te betwijfelen, niemand zit hier echt op te wachten. Tegelijk hypothekeert deze snelweg een hoop andere zaken. Zo kunnen we geen tot amper overkappingen voorzien op de E313 tussen het rondpunt van Wommelgem en de Antwerpse Ring, bijvoorbeeld aan het Rivierenhof, gewoon omdat de A102 in de toekomst naadloos moet kunnen aansluiten op de E313. En dan hebben we het nog niet gehad over het monsterbudget dat voor deze snelweg nodig is en nog niet voorzien is.” Volgens cd&v Antwerpen komt dit de omgeving ten goede uit: een extra snelweg valt weg waardoor open ruimte behouden kan worden. Het komt de buurtbewoners ten goede: zij zien een nieuwe snelweg in hun achtertuin verdwijnen en zet de weg open naar een overkapte meer leefbaarheidsprojecten, zoals een overkapte E313. En komt de Vlaamse overheid ten goede: er moet geen nieuwe snelweg gebouwd worden waardoor weer budget vrijkomt. Van de Wauwer: “Dit budget kan integraal gebruikt worden om het openbaar vervoer in en rond Antwerpen te verbeteren en om de extra leefbaarheidsprojecten te financieren. In dit verhaal zijn enkel winnaars. Ik doe hier een warme oproep om deze A102 niet langer te voorzien.

Wil je meer weten over initiatieven van Orry rond mobiliteit? Kijk hier.

Meer weten over Orry zijn plannen voor Antwerpen? Kijk hier.


Orry Van de Wauwer

Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator voor CD&V. Actief in de domeinen Cultuur, Jeugd, Gelijke Kansen, Diversiteit & Stedenbeleid, Radicalisering, Mobiliteit, Buitenlands beleid & Mensenrechten. Alternate member van het parlement van de NAVO en OVSE.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *