fbpx

Jong CD&V Antwerpen heeft met stijgende verbazing vastgesteld dat in de polder, het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, een minderheidsbestuur op de been wordt gebracht door de lokale afdelingen van N-VA en CD&V. De meerderheid wordt geleverd door Ann Van Uffelen, die zetelt als onafhankelijke maar als lijstduwer verkozen werd op de lokale Vlaams Belang-lijst. Deze meerderheid is wankel en heeft maar één zetel op overschot.

Deze constructie kunnen wij als jonge christendemocraten absoluut niet aanvaarden. Een mening die breed binnen de partij wordt gedeeld. Wij hebben begrip voor de moeilijke onderhandelingssituatie die zich in het polderdistrict voordeed. PRO2040 sprak een veto uit tegen onze partij. Nochtans was de grootste partij, N-VA, aan zet en hadden zij duidelijk gemaakt om samen met ons tot een stabiel bestuur te komen. De starre houding van PRO2040 leidde tot de gekende impasse.

Niet met extremen

De constructie die men daarop uittekende, is echter geen alternatief. Los van de persoon van mevrouw Van Uffelen, doen haar uitspraken en acties vermoeden dat zij de band met het Vlaams Belang niet definitief brak. Zo noemde zij het Vlaams Belang ‘de partij van haar hart’ en zouden er sms’en bestaan die deze uitspraken staven. Wij zijn daarom zeer duidelijk: dit valt onder het –  minstens creatief – doorbreken van het cordon sanitaire. Als mevrouw Van Uffelen zicht bovendien door omstandigheden laat vervangen, verliest dit bestuur haar meerderheid. Haar opvolger is dan de volgende kandidaat van de Vlaams Belang lijst. Op deze manier belandt de polder dan toch in onbestuurbaarheid.

CD&V Antwerpen communiceerde steeds consequent dat zij ‘niet met extremen aan de tafel gaat zitten’. Dat impliceert dat deze constructie niet door CD&V-leden afgesloten en ondertekend kan worden. Indien er geen goodwill blijkt om de nodige stappen te ondernemen, zullen wij de toepassing van onze statuten vragen aan het provinciaal bestuur. Dit kan leiden tot het tijdelijk schorsen van de betrokken verkozenen zolang er geen duidelijkheid is.

Alternatieven

PRO2040 maakte afgelopen weekend uiteindelijk toch een opening naar onze partij. Wij roepen CD&V Berendrecht-Zandvliet-Lillo daarom op om deze uitgestoken hand toch aan te nemen. Zo starten de onderhandeling opnieuw en kan men een stabiel bestuur voor de polderdistricten vormen. Het eventuele toetreden van PRO2040 maakt dat de polder zich niet geconfronteerd ziet met de krapst mogelijke meerderheid.

Wij vragen tevens aan de lokale N-VA, grootste partij en initiatiefnemer, om samen met ons verantwoordelijkheidszin te tonen. Om deze gesprekken met een open geest aan te vatten. Als voorbeeld verwijzen we naar ‘De Grote Verbinding’ van burgemeester Bart De Wever. Hij vormt in Antwerpen samen met de socialisten een bestuur, gesteund op het argument om geen krappe meerderheden te maken. Het spreekt voor zich dat het reeds bestaande bestuursakkoord als startnota kan dienen.

Jong CD&V Antwerpen hoopt dat alle partijen hun verantwoordelijkheid opnemen en streven naar een stabiele meerderheid tussen de democratische partijen. Dit is in het belang van de polder.

Meer weten over Orry zijn plannen voor Antwerpen? Kijk hier.

Categorieën: Antwerpen

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *