Mijn wildste droom voor onze stad: Antwerpen slim & groen!

Mijn wildste droom voor Antwerpen is om van onze stad dé groene en slimme hoofdstad van Europa te maken. Een moderne stad waar functionaliteit, duurzaamheid en esthetische aspecten in elkaar overvloeien en we alle bestaande technologie toepassen om het leven van onze inwoners te vergemakkelijken. Data en technologie zijn beschikbaar, het is een kwestie van dit juist in te zetten ten dienste van de inwoners.

Zo denk ik aan een slimme afvalverwerking via sensoren en afvalstraatjes, parkeerplaatsen die gereserveerd kunnen worden en vrij komen zo gauw de aangemelde nummerplaat in de straat rijdt, navigatieapps die alle verkeersstromen in de stad in real-time weergeven. Niet enkel voor wagens maar zeker ook voor fietsers. Zij krijgen een veilige plaats in de stad door het centrum autoluw te maken. De bevoorrading van winkels organiseren we ’s-nachts via cargotrams in bulk en overdag met kleinere elektrische camionetten of fietskoeriers. Ook je eigen aankopen kunnen hiermee naar je wagen gebracht worden, die aan de rand van de stad geparkeerd staat en vlot bereikbaar is per metro.

Maar ook door allerhande verfijnde ingrepen maken we onze stad duurzamer. We voorzien alle publieke gebouwen van rustgevende geveltuinen die maximaal luchtvervuiling omzetten. En we stimuleren daktuinen voor waterinsijpeling. Onze daken bieden nog enorm veel potentieel naar ruimte toe. We kunnen zo Antwerpen niet alleen extra vergroenen, maar deze ingrepen ook gebruiken om aan energieopwekking te doen op kleine, lokale schaal. Kleine windturbinebomen, gebruik maken van de aanwezige waterbewegingen (afwatering, dakgoten,…), zonnepanelen op publieke gebouwen,… Dit is allemaal al mogelijk, dus een wilde maar haalbare droom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *