fbpx

Zondagochtend 29/1 was ik te gast in Wakker op Zondag op ATV. Daar debatteerde ik met o.a. Roland Duchâtelet over het basisinkomen. Mijn punt? Basisinkomen heeft geen aandacht voor specifieke noden van mensen die sociale bescherming meest nodig hebben. Daarnaast mag dit ook niet gebruikt worden om te snoeien in de sociale zekerheid, zoals partijen langs rechts willen. Snoeien in de sociale zekerheid om sociale bescherming te vrijwaren. Dat is even zinvol als bomen kappen om ruimte te creëren voor zuurstof.

Hoewel 60% van de Vlaming te kennen geeft dit wel genegen te zijn, stelt CD&V zich heel terughoudend op. Niet omdat we ons sociale zekerheidssysteem niet willen herdenken, wel omdat een onvoorwaardelijk universeel basisinkomen, d.w.z. een basisinkomen voor iedereen ongeacht uw noden, geen aandacht heeft voor die specifieke gevallen die extra sociale bescherming nodig hebben. Daarnaast is een basisinkomen van €750 (zoals Duchâtelet voorstelt) geen menswaardig inkomen die je de vrijheid geeft waarop liberalen zich beroepen. Om van een echt menswaardig inkomen te spreken, moet dit opgetrokken worden tot boven de armoededrempel.

Ook de work-life balance en robotisering kwam aan bod. Op initiatief van Kris Peeters debatteert de Kamer momenteel over de wet Werk- en wendbaar werk, waar o.a. extra aandacht voorzien is voor tijds- en plaatsonafhankelijk werken. De robotisering is een belangrijke revolutie die reeds volop bezig is en we niet kunnen tegenhouden, maar die we wel in goede banen kunnen leiden. We moeten dit omarmen en van Vlaanderen een innovatieve topregio maken. De efficiëntiewinsten die organisaties maken, moeten ook gedeeltelijk terugvloeien naar de maatschappij.

Bekijk hier het debat (vanaf minuut 36).

Meer weten over Orry zijn plannen voor Antwerpen? Kijk hier.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *