Gemiste kans: nieuwe Noorderlijn niet toegankelijk met rolstoel?

Na meer dan vijftig jaar zijn het noorden en het zuiden van de stad opnieuw met elkaar verbonden met tram 1 over de Leien. Deze tramverbinding is één van de ingrepen van de Noorderlijn, samen met de autotunnels en de parking onder het Operaplein die nog in uitvoering zijn. De oplevering van de nieuwe tramlijn is positief, al is er ook een groot nadeel: deze lijn is geen ‘meer mobiele lijn’, waar mensen met een verminderde mobiliteit hun rit niet moeten reserveren. En dat is een gemiste kans wat dienstverlening aan mensen in een rolstoel betreft.

De Noorderlijn is toegankelijk aangelegd. Alle perrons en stations zijn te betreden door mensen met een rolstoel. De Lijn niet kan echter niet garanderen dat alle trams op lijn 1 een lage vloer zullen hebben. Daardoor zullen rolstoelgebruikers niet gegarandeerd alle trams kunnen gebruiken.

Rolstoelgebruikers moeten zich dus vooraf informeren om te weten of de tram die hij/zij wil nemen een lage vloer heeft en toegankelijk is. Dit blijkt uit een vraag die Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (CD&V) stelde aan de minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Van de Wauwer reageert aan Gazet van Antwerpen: “Het is toch ongelofelijk dat De Lijn niet de moeite neemt om van zijn paradepaardje een voorbeeldlijn te maken. De Lijn moet blijkbaar nog oude trams inzetten. Ik had meer ambitie verwacht.”

De Lijn laat weten dat er nog geen datum kan worden geplakt op wanneer tram 1 een ‘meer mobiele lijn’ wordt. In januari 2020 verwacht De Lijn duidelijkheid te kunnen geven.

Berichtgeving in de Gazet van Antwerpen

Wil je weten waarom Orry mobiliteit belangrijk vindt? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *