Orry legt eed af als Vlaams Parlementslid: portret GvA

Antwerps CD&V’er Orry Van de Wauwer legt vandaag de eed af als Vlaams parlementslid. Hij is het gezicht van de verjonging bij de Antwerpse afdeling. “Sommigen vinden mij links, andere weer rechts, wat bewijst dat ik een echte centrumman ben”, lacht Van de Wauwer. 

“De toon wordt gezet door N-VA, maar dat is niet de onze”

Van de Wauwer volgt Caroline Bastiaens (CD&V) op in het Vlaams parlement. Zij werd in november vorig jaar schepen. Bastiaens had toen wel een licht duwtje nodig om ontslag te nemen als parlementslid. Die por kwam vooral van de jongeren binnen de Antwerpse afdeling, die vonden dat zij door te cumuleren, belette dat Van de Wauwer naar het parlement kon. “Caroline zag dat toen ook snel in en ik ben haar dankbaar voor de kans die ik nu krijg”, zegt Van de Wauwer.

Opmerkelijk is dat iedereen vol lof is over deze jonge, Antwerpse politicus. Bij Jong CD&V Antwerpen geldt hij als boegbeeld. Van de Wauwer is dan ook de man die de daad bij het woord voegt, zeker als het over diversiteit en vluchtelingen gaat. Zijn goede vriend Yassin Mazgout nam hem mee naar het vluchtelingenkamp in Calais. “De ellende en de wanhoop die ik daar zag, raakte mij zeer diep”, zegt hij.

Het is ook daar dat hij de Syrische vluchtelingen Adel en Jouma leerde kennen. “Jouma was 15 jaar. Hij lag in het ziekenhuis nadat hij gewond was geraakt bij een poging om via de Eurotunnel Groot-Brittannië binnen te geraken. Hij sprak enkel Arabisch. Adel, toen 23 jaar, was onze tolk. Na een maand moest Jouma het ziekenhuis verlaten, maar hij had nog steeds medische zorgen nodig. Ik heb Adel en Jouma toen uitgenodigd om bij mij in Antwerpen te komen wonen.”

Homoseksualiteit

Een niet zo voor de hand liggende beslissing voor iemand die homo is en samenwoont met zijn echtgenoot. “Adel wist dat ik homo was. Hij kwam uit de Syrische stad Aleppo en wist wel dat er zoiets was als homoseksualiteit. Hij vond het wat ongemakkelijk, maar voor de rest had hij er geen problemen mee. Bij Jouma lag dat veel moeilijker. Hij kwam uit een boerengezin en snapte niet dat twee toffe mensen dit deden. Het was volgens hem niet toegelaten volgens de islam. Toch is er een kentering bij beiden. Ik ben recent gehuwd in het stadhuis en Adel stond erop dat hij de ringen zou geven. Jouma verblijft al een tijdje bij een pleeggezin in Groot-Brittannië, maar probeert er nu alles aan te doen om op ons ceremonieel huwelijk te zijn in september”, zegt Van de Wauwer.

Dit sterkt zijn geloof in zijn visie rond integratie en kansen geven. “Adel ging naar de inburgeringscursus, maar de echte inburgering gebeurde door steeds in de omgeving van Antwerpenaars te zijn. Hij heeft ondertussen een plattere Antwerpse a dan ik. Alleen als je elkaars ideeën kent en met elkaar praat, kan je ook naar elkaar toegroeien.

De Wever

Van de Wauwer huivert bij de communicatie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over samenlevingsproblemen. Het stoot hem onder meer tegen de borst dat het geweld van jongeren op politiemensen door de burgemeester werd gekoppeld aan de vastenmaand ramadan en de volledige moslimgemeenschap.

Dat hij niet inging op de uitnodiging voor de buurtvergadering in Borgerhout is onbegrijpelijk”, zegt de CD&V’er. “De Wever werkt continu de polarisering in de hand. Hij draagt op geen enkele manier bij tot een betere samenleving.”

Van de Wauwer geeft toe dat het voor zijn partij niet altijd eenvoudig is om stand te houden binnen de huidige coalitie met N-VA en Open Vld. Het is niet zozeer het beleid, maar wel de stijl die volgens hem een probleem vormt. “De huidige N-VA is niet meer dezelfde als de N-VA waarmee CD&V in 2012 een coalitie vormde. Veel beleidsdaden vallen te verdedigen, maar ik heb een groot probleem met de toon en de stijl van communicatie van N-VA. We realiseren als CD&V goede zaken binnen dit stadsbestuur, zoals de Huizen van het Kind, maar het klopt dat het soms wringt. We hebben een kleine fractie in de gemeenteraad en slechts één vertegenwoordiger in de OCMW-raad. De toon wordt gezet door N-VA, maar die is niet de onze. Voor ons gaat het over verbinden. Als je met de stad vooruit wil gaan, dan moet je partnerschappen sluiten en niet mensen schofferen. Er moet een eind komen aan die grove manier van communiceren. Mensen worden het ook beu. Decency is the new punk (fatsoen is de nieuwe punk, red.), zei iemand me recent . Ik denk dat die uitdrukking klopt.”

Als wordt gevraagd welke coalitie zijn voorkeur wegdraagt na de verkiezingen in 2018, houdt hij zich aan het standaardantwoord van CD&V. “Het zal een coalitie zijn die ons helpt om onze christendemocratische waarden te realiseren. De extremen aan links en rechts zijn uitgesloten. Het kan dus N-VA zijn, maar evengoed sp.a en Groen.

Schilde

Van de Wauwer sloot zich als jonge man aan bij CD&V in zijn thuisgemeente Schilde. Die keuze was volgens hem zelfs niet ideologisch ingegeven. Hij vond dat de partij in de gemeente met de juiste thema’s bezig was en openstond voor nieuwe mensen. “Met de eerste zin van de CD&V-statuten – ‘Voor ons telt elke mens’ – en het verbindende verhaal bleek al snel dat ik de juiste keuze had gemaakt. Sommigen vinden mij links, anderen weer rechts, wat bewijst dat ik een echte centrumman ben”, lacht hij.

Van de Wauwer gaat zich nu vooral concentreren op cultuur als Vlaams parlementslid. Over zijn rol in de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen houdt hij zich op de vlakte. “Ik zal op de lijst staan, maar weet niet waar. Mijn eerste ambitie is om ervoor te zorgen dat jonge mensen met talent een plek op de lijsten krijgen, zowel voor de gemeenteraad als de districtsraden. Wat het ook wordt, ik zal met plezier het mandaat opnemen in Antwerpen, maar ik claim niets.

Van één ding is hij wel overtuigd. “Het bestrijden van kinderarmoede moet de topprioriteit zijn van het nieuwe stadsbestuur. Het is een schande dat een op de vier kinderen in Antwerpen in armoede wordt geboren. Als we dit niet aanpakken dan zitten we echt met een verloren generatie.

Gazet van Antwerpen – SVW

Portret GVA

Wil je weten welke thema’s Orry behartigt van uit het Vlaams parlement? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *