“Le nouveau CD&V est arrivé” (GVA)

Voormalig CVP-voorzitter Johan Van Hecke riep in 1993: “Le nouveau CVP est arrivé.” Hij parafraseerde een slogan in de wereld van de wijn om de vernieuwing aan te kondigen. Het werd echter al snel oude wijn in nieuwe zakken. CD&V is een machtspartij. Dat imago blijft aan de partij hangen. Het beeld van Antwerps schepen Marc Van Peel (CD&V) die voor de verkiezingen in 2012 de deur van het stadhuis gesloten hield voor Bart De Wever, maar ze daarna wagenwijd voor hem opende en dicht sloeg op de neus van kartelpartner sp.a, was tekenend.

Vicepremier Kris Peeters is nu aangetrokken als lijsttrekker van CD&V-Antwerpen. Hij moet zijn partij een eigen smoel geven in de kiescampagne. Iets wat deze legislatuur niet lukte. In de huidige coalitie speelt N-VA de hoofdrol en wordt CD&V geregeld in de coulissen geduwd. Dat wringt.

Jonge leeuwen

Dat laatste blijkt uit het interview met CD&V’er Orry Van de Wauwer, die vandaag de eed aflegt als Vlaams parlementslid. Hij wordt op handen gedragen door de jongeren van zijn partij. Van de Wauwer is authentiek. Hij praat niet alleen over vluchtelingen, hij gaf twee Syrische vluchtelingen onderdak in zijn woning. Verbinden is voor hem geen politieke gimmick. Deze CD&V’er huivert van de toon van burgemeester De Wever en de N-VA. Geen enerzijds, anderzijds als het over deze partij gaat.

Peeters hoopt tijdens de coalitiegesprekken na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in het midden van het bed te belanden. Of hij ook met iedereen in bed mag duiken, is maar de vraag. Deze nieuwe generatie CD&V’ers heeft een duidelijke, hedendaagse stedelijke reflex. Peeters doet er goed aan van hen dan ook prominent uit te spelen, want le nouveau CD&V d’Anvers est arrivé.

SVW

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Wil je weten waarom Orry Antwerpen belangrijk vindt? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *