Orry, Antwerpenaar & belofte van CD&V: “Ik mis warmte in deze stad”(HLN)

Twijfel er niet aan: Antwerpenaar Orry Van de Wauwer (28) wacht een mooie carrière in de politiek. Volgende zomer neemt de jonge CD&V’er het zitje van Caroline Bastiaens in het Vlaams Parlement over. Sociaal engagement zit in elke vezel van zijn lijf. Hij gaf onderdak aan twee Syrische vluchtelingen en trok naar Calais. Eén van hen is nu herenigd met zijn familie. “Ik ga hem dit weekend in Engeland bezoeken.

Even terug naar onze ‘9/11’, de aanslagen van 22 maart. Ook voor Orry Van de Wauwer is die dag een ijkpunt, een leven vóór en ná. Hij is aan het werk op het CD&V-secretariaat in de Wetstraat als het gebouw trilt. “Op het nieuws ging het net over Zaventem. De angst slaat toe. Je weet: ook hier is iets ontploft. Onze cafetaria lijkt een veldhospitaal. Je ruikt verbrand mensenvlees. Op straat probeer ik uit alle macht ambulanciers bij een zwaargewonde, bewusteloze vrouw te krijgen. Er wordt haar een rood merkteken opgekleefd. Pas een paar dagen later besef ik wat het betekent: té zwaar toegetakeld. Ze sterft op de stoep. Ik heb me verweten dat ik niet bij haar ben gebleven om haar hand vast te houden. Ze zou niet alleen zijn gestorven. Ik ben naar een traumapsycholoog geweest om erover te praten. Ik had dat nodig.”

Naar Calais

Zoveel is duidelijk: Orry Van de Wauwer bedrijft politiek vanuit het hart. “Ik moet mijn ‘ding’ kunnen doen naast de compromissen van de grote politiek. Mijn hulp aan de twee Syrische vluchtelingen schenkt me de meeste voldoening.”

Het woord is eruit: Calais. In augustus 2015 trekt Van de Wauwer naar het kamp. Een tiener die gewond raakt bij een poging om op de trein naar Engeland te springen, kan er niet de nodige verzorging krijgen. “Ik stel voor dat hij op krachten komt in Antwerpen. Het is goed gekomen. Dit weekend ga ik hem bezoeken in Engeland.” Calais betekent ook in zijn eigen familie véél. “Mijn overgrootmoeder was van Nieuwpoort, dat in de Eerste Wereldoorlog werd verwoest. Ze was één jaar toen ze in 1914 met haar ouders moest vluchten naar de regio rond Calais. Een eeuw later zou zij het schandalig hebben gevonden als ze zag hoe mensen moesten leven in dat kamp.”

Hoe de Syriër heet, verklapt Van de Wauwer liever niet. Ook de andere man uit Aleppo die hij nu onderdak verschaft, houdt hij buiten de krant. Van de Wauwer doet aan cohousing met zes mensen, op het Zuid. “Ik ben de enige Belg. Mijn vriend komt uit Duitsland, er is een meisje uit Rusland… Je steekt er veel van op. En je leert een andere bril op te zetten om naar de wereld te kijken. Toen ik de eerste vluchteling opving, zei die vlakaf dat ik geen relatie met een man mocht hebben. Maar door bij ons te wonen en mekaar beter te begrijpen, vond hij het op den duur evident.

Patrick Janssens

Tijd voor de Antwerpse politiek. Van de Wauwer woonde tot 2014 in Schilde. Waar hij zijn eerste stappen in de politiek zette, op zijn 17de. “Ik praatte met CD&V en Open Vld. CD&V charmeerde me het meest. Ze hadden het over sociale huisvesting, de liberalen over golfterreinen. Ik kwam in 2010 in de gemeenteraad.” Intussen gooide Van de Wauwer ook hoge ogen als woordvoerder van het Antwerpse Studentenoverleg (ASO). Hij overtuigde Patrick Janssens in de kwestie van de camera’s in de studentenbuurt dat het college advies aan ASO moest vragen.

In 2014 werd Van de Wauwer derde opvolger in het Vlaams Parlement. Het levert hem nu een zitje op. “Een geweldige kans. Ik hoop dat ik Caroline Bastiaens’ plek in de commissie Jeugd, Sport en Cultuur kan overnemen. En ik heb veel zin om over de partijpolitieke grenzen heen samen te werken. Er zit een sterke, jonge generatie in Brussel.

Niet polariseren

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 legt Van de Wauwer de lat hoog. “We moeten wegen met ons resultaat. Tien procent? (goed voor een vijftal zetels, red.) Daar mag je eigenlijk niet tevreden mee zijn. We gaan ons verhaal vertellen. Eentje dat genuanceerd is, in plaats van te polariseren. Onze lijst zal een afspiegeling zijn van de stad die we zijn. Divers op alle gebied. Ik hoef niet per se in de gemeenteraad te geraken als ik daarmee andere jongeren kan lanceren. Mensen als Sam Voeten, Liesbet Sommen, Soufiane Amrani of Buket Karaça. Daarnaast spelen we de ervaring uit van Caroline Bastiaens, Marc Van Peel en Nahima Lanjri (Kamerlid).”

Tot slot, waar heeft de stad het meest nood aan? “Ik mis de warmte van een campagne als ‘t Stad is van iedereen’ (door dit bestuur afgeschaft, red.). De helft van de kinderen is van vreemde origine. We gaan de samenlevingsproblemen niet oplossen als we niet met elkaar praten. Het beleid van N-VA is verdedigbaar, maar met hun taalgebruik heb ik een probleem. Ook links rijdt te vaak voor één groep. Door constant op de rijken en de ondernemers te schieten, ondergraaf je het klimaat dat je nodig hebt voor werkgelegenheid.

PHILIPPE TRUYTS

Wil je weten waarom Orry diversiteit & gelijke kansen belangrijk vindt? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *