Antwerpse premetrostations niet toegankelijk. Orry maakt er werk van!

CD&V klaagt uitblijven ingrepen voor rolstoelgebruikers en kinderwagens in premetrostations aan

“Camera’s zijn prioriteit, maar toegankelijkheid blijkbaar niet”

ANTWERPEN - 

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) vraagt dat er dringend werk wordt gemaakt van het toegankelijker maken van de premetrostations in Antwerpen. “Op de tramlijnen 8 en 10 zijn vijf op de twaalf haltes niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel”, stelt Van de Wauwer vast.

 

image1

Het stoot CD&V Antwerpen tegen de borst dat De Lijn en Vlaams mobiliteitsminister Weyts (N-VA) geen planning hebben om de Antwerpse premetrostations toegankelijk(er) te maken voor mensen met een rolstoel, ouders met kinderwagens of slechtzienden. Parlementslid Van de Wauwer en Jan Braeckmans, CD&V-lijsttrekker district Antwerpen, hoopten hun punt te bewijzen door partijgenote en rolstoel­gebruiker Maria De Loos uit te nodigen naar het premetrostation Elisabeth in Antwerpen-Noord. Ze haakte echter af omdat ze er met het openbaar vervoer gewoon niet geraakte.

Laila is moeder van Hassnain (1 jaar) en komt uit het premetrostation. Zij is niet te spreken over de premetrostations. “49 trappen zijn er in het pre­metrostation Astrid”, zegt Laila. “Ik telde ze toen ik met de kinderwagen naar boven moest. Gelukkig heeft een man mij geholpen. Als je inkopen bijhebt en een kinderwagen, dan is de premetro niet te doen.”

De Lijn geeft in een antwoord op een klachtenbrief toe dat ze nog jaren verwijderd zijn van toegankelijke metrostations. “De aanpassingen zullen slechts mondjesmaat gebeuren”, schrijft De Lijn.

Uit het antwoord van minister Weyts op de vraag van Van de Wauwer blijkt dat daar niet veel verandering in zal komen. Zo ontkent de minister dat er Antwerpse premetrostations zijn met slechts één roltrap. “In Elisabeth is er een roltrap naar boven”, zegt Van de Wauwer. “Hier is anders voldoende ruimte voor een extra roltrap. Een test van Merksem naar het Centraal Station met tram 3 leert dat drie op de vijf haltes niet uitgerust zijn met een roltrap in beide richtingen van de perrons naar het tussenniveau en van het tussenniveau naar de straat. Camera’s als eerste beleidsprioriteit nemen is één ding, maar geen plan hebben voor toegankelijkheid doet de toch wenkbrauwen fronsen.”

Van de Wauwer wil nu via een conceptnota in het Vlaams Parlement aandringen sneller werk te maken van de bereikbaarheid in de premetrostations.

Bron: Gazet van Antwerpen, 30 mei 2018, Sacha Van Wiele

https://www.gva.be/cnt/dmf20180529_03535916/camera-s-zijn-prioriteit-maar-toegankelijkheid-blijkbaar-niet


GvA: “Deze jonge Antwerpenaars gaan het maken in 2017”

Stadsmagazine CittA van Gazet van Antwerpen ging bij de start van het nieuwe jaar op zoek naar jong Antwerps talent dat je in de gaten moet houden in 2017. Samen met mijn toekomstige collega in het Vlaams Parlement Imade Annouri val ik op in de categorie politiek. "Imade en Orry zijn beide het gezicht van een nieuwe generatie, die de volgende jaren het politieke debat zullen bepalen". Fijne verrassing bij de start van het nieuwe jaar!

Lees hier welke jonge Antwerpenaren (artistiek, culinair, politiek, sport,...) je in de gaten moet houden in 2017.

GVA In de gaten houden in 2017

Pers pikt limitatieve lijst voor GAS-boetes op: Radio 2 en KNACK

De dag voor de publicatie van mijn limitatieve lijst voor GAS-boetes, bracht Radio 2 hier al verslag over uit. Hier kan je het herbeluisteren:

Ook KNACK neemt de limitatieve lijst op. Lees hier mijn opiniestuk dat KNACK op 22 mei publiceerde.

Hier kunnen jullie de reportage over de opmaak van mijn limitatieve lijst bekijken:

 

Orry Van de Wauwer

Orry stelt CD&V voor aan generatiearmen (GvA en ATV)

Dinsdag 6 mei mocht ik aan een groep Antwerpse generatiearmen voorstellen waar CD&V voor staat bij de komende verkiezingen. De aanwezige mensen willen duidelijk een bewuste keuze maken op 25 mei, sommigen wilden weten wat elke partij te vertellen had over een specifiek onderwerp dat voor hen belangrijk is. Voor mij was het alleszins verrijkend om met hen in dialoog te gaan.

ATV bracht volgend verslag in hun nieuws:

Ook GVA heeft hier bericht over uitgebracht:

USAB GVA2