Muslinked wil talenten samenbrengen

Op 31 januari organiseerde Muslinked haar startevent in een uitverkochte De Studio in Antwerpen. Muslinked omschrijft zichzelf als volgt op haar website:

 “Muslinked wil de innovator zijn die het onderwijs, ondernemers en de maatschappelijke sector inspireert en aantoont dat er veel potentieel in de moslimgemeenschap zit. Om die reden bieden wij een gemeenschappelijk platform aan die aan de noden en vragen van potentials tegemoet komt. Muslinked richt zich op moslims in Vlaanderen van minstens 18 jaar oud. Door deze mensen bij elkaar te brengen faciliteert Muslinked groeikansen zodat moslimjongeren hun talenten en inzichten maximaal kunnen inzetten in het onderwijs, bedrijven, de politiek, kortom de maatschappij.”

Dat er veel potentieel in deze jongeren zit, was heel duidelijk tijdens het netwerkmoment en de discussiesessies. Dat moslimjongeren nog steeds tegen drempels aanlopen, jammer genoeg ook. Eén vaststelling: we waren met 17 deelnemers aan het ronde tafelgesprek rond identiteit, van hen elf vrouwen, waarvan negen met hoofddoek. Vier van hen, allen zeer gepassioneerde en gedreven vrouwen, wilden het onderwijs in maar kozen dit niet te doen omdat zij dan geen hoofddoek konden dragen. Eén van hen, leerkracht wiskunde & economie, zette door en koos er dan voor om islamleerkracht te worden i.p.v. economie & wiskunde. Het is een probleem dat deze gedreven vrouwen geremd worden in wat ze willen doen omwille van hun identiteit. Dit is een verlies voor het onderwijs, en een verlies van de zo noodzakelijke rolmodellen.

Muslinked is een topinitiatief. Een aanrader voor ieder die denkt altijd over "de moslims" te moeten praten: maak eens de verbinding en praat ook met hen. Is verrijkend. Veel uitdagingen, nog meer kansen.

De Morgen bracht verslag uit. In het verslag zeg ik ook waarom dit voor CD&V een goed initiatief is: “Onze partij wil mensen bij elkaar brengen en Muslinked is een mooi voorbeeld van een initiatief dat die visie bewerkstelligt.” Het hele verslag kan u hier lezen.

Muslinked